ویروس کرونا (Coronavirus)

با عنایت به آخرین اطلاعات بدست آمده برای انتقال ویروس کرونا که از طریق سرفه، عطسه، تخلیه ترشحات بینی و دهان می باشد. این ویروس میتواند از فاصله یک تا دو متری از طریق هوا انتقال یابد، با توجه به عمر طولانی این ویرو بر روی سطوح مختلف ضروریست با تدابیر بهداشتی شرایط ورود ویروس به محیط کا را و انتقال به افراد را کنترل نماییم.

دامنه کاربرد
دامنه روش های پیشنهادی برای کمک به پیشگیری و کنترل بیماری کووید 19 بین کارکنان صنایع ساختمان وهمچنین کارفرمایان، مدیران پروژه، سرپرستان کارگاه، مهندسین ناظر، پیمانکاران ساختمانی و کلیه گروه های مرتبط می باشد. لازم به ذکر است پیشنهادات مذکور خاص پیشگیری از شیوع ویروس کرنا بوده وقوانین، ایین نامه ها و دستورالعمل های مرتبط به قوه خود باقی می باشند.

کنترل ورودی ها به کارگاه
ویروس کرونا بعلت معلق بودن در هوا، بخصوص فضاهای عمومی که بسیاری مردم  از جمله کارکنان ساختمانی برای حضور  در کارگاه مجبور به قرارگیری در معرض آن می باشند با آلوده سازی سطوح دست و صورت و همچنین البسه خود وارد کارگاه خواهد شد و سایر سطوح را آلوده می نماید. لذا ضروربست با تهیه و یا ساخت تونل مه پاش ضدعفونی کننده نسبت به پاک سازی دست، صورت و البسه افراد، قبل از ورود به کارگاه اقدام نمود.که به نمونه هایی از انواع موجود در بازار و دست ساز آن اشاره خواهد شد.


بسیاری از مراکز و ادارات مبادرت به ساخت دستگاه پاشنده مواد ضدعفونی کننده بر اساس نیاز خود  نموده اند که نمونه هایی از آن در تصاویر زیر مشخص می باشد.

با تامین لوله های آبیاری قطره ایی و نازل مه پاش آبیاری باغبانی مربوطه به همراه یک دستگاه پمپ لوورا با قدرت یک اسب بخار و میکروسوئیچ چشمی مشابه از نمونه تصاویر بالا را می توان ساخت و در بخش ورودی کارگاه مورد بهره برداری قرارداد.
ماده ضد عفونی کننده که دارای صلاحیت مصرف برای پوست را داشته (ماده انولیت) بوده که در بازار وجود دارد و در صورت عدم امکان تهیه می توان از قرص جوشان ژاول پارت با ترکیبات : (کلرفعال+ بیکربنات سدیم + اسید سیترک) نیز بهره جست.


فاصله گذاری هوشمند
*    جهت کاهش مواجهه چهره به چهره کارکنان و استفاده حداکثری از تلفن، شبکه های اجتماعی و ویدئو کنفرانس  برای برگزاری جلسات کاری کارفرمایان، مهندسین و مدیران پروژه، ... استفاده نمود.
*    آماده سازی محیط کار و تغییر شرایط و محیط کار به نحوی که برای انجام کار فاصله ایمن یک تا دو متری بین افراد در هنگام کار وجود داشته باشد
*    به منظور کاهش تجمع شاغلین خصوصاً در مکانهایی چون استراحتگاه شبانه، شرایطی فراهم گردد که تعداد افراد در استراحتگاه کاهش یابد.
*    از تجمع در محل کارگاه، آبدارخانه، استراحتگاه، سرویس ها و هر جایی که کارگران، مهندسین و پیمانکاران  اجتناب شود.
*    زمانهای استراحت و میان وعده ها به گونهای برنامهریزی شود که از تجمع افراد جلوگیری شود.
*    کلیه شاغلین هر قسمت فقط در قسمت های خود مشغول انجام وظیفه باشند و از تردد بی مورد در زمان کاری خودداری نمایند.


اقدامات کنترلی سلامت محیط و کار
-  بهداشت وحفاظت فردی
o    تامین قفسه های انفرادی برای تعویض،  نگهداری لباس شخصی، وسایل حفاظت فردی و کفش ایمنی کارکنان. ضروری است این فقسه ها قبل و بعد از استفاده کارگران گندزدایی شوند.
o    حتی الامکان از همراه داشتن وسایل غیرضروری از قبیل انگشتر، ساعت و ... خودداری شود.
o      عدم استفاده از تجهیزات حفاظت فردی مشترک نظیر کلاه ایمنی، دستکش و کمربند ایمنی. 
o    اشیائی که در طول روز لمس میکنید از قبیل کلید، موبایل  ضدعفونی شود.
o    دستگیره های درب بصورت ادواری دو بار در روز ضدعفونی گردد.


-  بهداشت موادغذایی
o      قبل و بعد از صرف وعده غذایی کلیه مکان های عمومی و غذا خوری ها ضدعفونی شود.
o      سرو نمک، فلفل، سماق، قند، شکر و آب آشامیدنی ترجیحا در بسته بندی های یکبار مصرف انجام گیرد.
o      توزیع مواد غذایی روباز و فله ای ممنوع شود.
o    از نگهداری مواد غذایی آماده به مصرف از جمله انواع آجیل، تخمه، شیرینی، تبصورت روباز و بدون بسته بندی اجتناب گردد.
o      مواد غذایی سلف سرویس قبل از سرو باید دارای پوشش بهداشتی باشند.
o      کلیه مواد غذایی پخته شده با درجه حرارت مناسب بین شاغلین توزیع گردد.
o      یخچال و فریزر های مورد استفاده به طور مستمر گندزدایی شود.
o      استفاده از سفره های یکبار مصرف و جمع آوری آنها بعد از هر وعده غذایی الزامی شود.


-  بهداشت ابزار و تجهیزات
o      حدالمقدور ضدعفونی روزانه ابزارهای دستی و برقی اکیپهای کاری.
o    ضدعفونی  مرتب داخل ماشین آلات مورد استفاده در پروژه های ساخت و ساز مانند کامیون، انواع  جرثقیلها،  لودرها، تراکتور، بیل مکانیکی، ماشین آلات بتن ریزی، تراک میکسر، دستگاه پمپ بتن طبق برنامه زمانبدی شده.
o    تجهیزات و ابزارهایی بی سیم که در فرایند کاری مورد استفاده قرار می گیرند در صورت امکان اختصاصی باشند و یا پس از استفاده هر فرد، ضدعفونی گردند.
o    سطوح دارای تماس مشترک شامل میز و صندلی، شیرآلات، نرده  پلهها، تخت، کمد، کابینت، تمیز و  خشک شده و سپس ضدعفونی گردد.


-   بهداشت ساختمان
o    تهویه مناسب برای محل اسکان، نمازخانه، رختکن و حمام، سرویس های بهداشتی و باز گذاشتن درب و  پنجره ها برای اوقاتی از روز جهت انجام تهویه طبیعی.
o    تفکیک محل تحویل لباس از (محل اسکان) اقامتگاه و قرار دادن لباس کار خارج از اقامتگاه به گونهای • که گرد و خاک و آلودگی به محل اسکان منتقل نشود.
o    سطوح دارای تماس مشترک شامل دیوار و کف، دربها، دستگیره درها، و نظایر آن تمیز و خشک شده و • سپس ضدعفونی گردد.  
o      توالت، رختکن باید مجهز به سطل زباله درب دار ، پدالی، زنگ نزن و قابل شستشو باشد.
o      وجود صابون مایع به تعداد و مقدار کافی در سرویس های بهداشتی ضروری است.


آموزش بهداشت
*    بایستی در ارتباط با علائم، شیوه های انتقال کرونا، نکات پیشگیری و کنترل آموزش لازم به کلیه کارگران، رانندگان وسایل نقلیه کارگاه، مهندسین و پیمانکاران ارائه شود.
*    نصب پوستر های هشدار دهنده در خصوص چگونگی انتقال بیماری کرونا
*   آموزش توصیه های مرتبط با نحوه صحی  عطسه و سرفه و استفاده از دستمال کاغذی یا آرنج.
*   معرفی سامانه 190جهت اعلام و ثبت شکایات بهداشتی و سامانه 4030 جهت دریافت مشاوره در زمینه   بیماری کرونا.

در نهایت لازم به ذکر است کلیه دستورالعملها و راهنماهای شغلی و محیطی پیشگیری و کنترل بیماری کووید -  19 در سایت مرکز سلامت محیط و کار به آدرس زیر در دسترس همگان می باشد.
 

http://markazsalamat.behdasht.gov.ir

روش درست شستن دستها

روش درست پوشیدن ماسک

روش درست درآوردن ماسک

روش درست پوشیدن دستکش

روش درست کندن دستکش

ضدعفونی کردن  درست دستها